onsdag 15 oktober 2008

Hjälp oss

Hjälp oss med problem i Kuggom!


Detta är ett öppet brev till alla som bär ansvar i saken, hyser medkänsla eller annars kan tänkas bry sig.

Vi vill berätta om hur det är att studera på Axxells enhet i Kuggom, Pernå. Många grava fel har begåtts här vad utbildningarnas innehåll och elevernas arbetssäkerhet beträffar. Trots försök att reda ut oklara saker, både på enskilda elevers och på elevkårens bevåg, ges inga riktiga svar. Vi vädjar nu till er att lyssna på oss och hjälpa om ni kan.

Vi hoppas innerligt att de som berörs av det här tar ansvar, det ska inte ligga enbart på elevernas axlar. En elevkår grundades år 2006 för att föra elevernas talan men utan resultat. Enheten i Kuggom har bytt rektor/platschef tre gånger inom de fyra senaste åren. En stor del av personalen i skolan och administrationen är dock den samma, problemen har fått bestå. I det följande några exempel på saker som hänt och händer på enheten i Kuggom. Föreställ er hur det är att studera under dessa förhållanden. Hjälp oss genom att föra frågorna vidare.

Undervisningen
- Läroplanen som Utbildningsstyrelsen fastställt för t.ex. yrkesexamen inom träbranschen har inte fullföljts. Existerande läseordningar är sammanfattade på ett mycket allmännt plan och undervisningen följer inte programmet.
- Delområden i läroplanen har skrivits in som avlagda i studieutdragen trots att eleverna inte haft någon motsvarande kurs.
- En del kurser har blivit inställda men inte ersatta, en del kurser har lämnats på hälft.
- Studieutdragen för yrkesutbildningarna är inte enhetliga eller sanningsenliga. Kurshelheten på utdragen varierar. Läseordningen stämmer inte överens med betygen, varken för kursnamnens del eller tidpunkten som kursen inträffat på. Där står också att elever befriats från undervisning efter test, trots att något test aldrig ordnats.
- Yrkesprov som ordnas inom yrkesexamen borde anmälas till eleven två veckor före provdatumet. I Kuggom har det skett tom. på en dags varsel.
- En del elever har inte fått någon anmälan alls om sina resultat i yrkesprovet.
- Då elever oroade sig för kommande yrkesprov pga. undermålig undervisning under läseåren 2006-08, besvarades frågan med att provet nog blir sådant att eleverna säkert klarar det. Ett yrkesprov inhiberades våren 2008.
- För en del linjer har skolan bjudit färre timmar undervisning än utlovat i kursplanen. Då detta uppdagades togs ingen hänsyn till elever som inte hade möjlighet att delta i ersättande undervisning, de fick heller ingen annan kompensation.
- Vissa linjer har fått sakenlig undervisning i arbetssäkerhet först under det sista studieåret, efter flera år på verkstaden och efter att några olyckor inträffat.
- Då maskinerna i verkstäderna är ur bruk ordnas ingen ersättande undervisning, ens under flera dagars avbrott. Maskinerna var ur bruk bla. två veckor i ett sträck hösten 2008.
- En del linjer har inkompetenta och oerfarna lärare, som aldrig har arbetat med det de ska undervisa eller undervisat tidigare, ibland så att de inte omfattat kursplanens innehåll.
- Läraren arbetar med egna projekt under undervisningstid.
- Somliga lärare saknar arbetskontrakt.
- Under läseåret 2007-08 slutade en fjärdedel av skolans elever.

Kursmaterial
- Under de senaste åren har behövligt grundmaterial ingått i kurspriset, ingen kursplan anger att grundmaterial inte skulle ingå. För tillfället beställs inget virke eller annat grundmaterial till snickeriet. Eleverna måste själv beställa, betala och låta frakta virket till skolan. De har inte fått hjälp av läraren eller andra behöriga å skolans vägnar.
- Skolan sköter inte om att maskinerna och betten installeras och underhålls sakenligt. Eleverna har försökt att underhålla en del av maskinerna, då hjälp av läraren eller annan personal inte fås.
- Eleverna har hämtat egna maskiner och bett till skolan för att bli färdiga med sina arbeten.
- En fungerande cirkelsåg auktionerades från skolan våren 2008 trots att snickeriets cirkelsåg redan länge varit obrukbar.
- Det skriftliga kursmaterialet på yrkeslinjerna är knappt och bristfälligt.

Arbetssäkerhet
- Eleverna på snickeriet har inte uppmanats till att använda andnings-, hörsel- eller ögonskydd. Hälsoriskerna i de olika arbetsskedena behandlas inte. Det är oklart för många elever hurudana skador som kan uppkomma utan sakenlig skyddsutrustning.
- Olyckor som skett på skolan under undervisningstid har inte anmälts till behörig instans å skolans vägnar.
- På en del verkstäder används trasiga och otrygga maskiner. Att använda ett söndrigt kapcirkelbett är livsfarligt, men en kapcirkel med trasigt bett användes i flera månader före bettet byttes. En olycka uppstod pga. det år 2006.
- En underfräs utan riktig skyddsutrustning orsakade en olycka år 2008. Eleven fick en bestående skada.
- Utlovad genomgång av en allvarlig olycka som skedde på skolan år 2008 har ännu inte skett. Ingen allmän genomgång skedde då olyckan hände.
- Trots att Nylands arbetsskyddsdistrikt krävt åtgärder för att avlägsna brister i arbetsskyddet våren 2008 är en del maskiner fortfarande inte riktigt skyddsutrustade, andra rapporterade missförhållanden har också nonchalerats. Bland annat används på snickeriet för tillfället kapcirkel och bordsfräs utan koppling till spånsug. En kantslipmaskin och en bordscirkel är bristfälligt kopplade till spånsugen.
- Under flera år städade den förra arbetssäkerhetsansvarige på Kuggomenheten i verkstaden med tryckluft, så att arbetsborden, golven och de trädammsfyllda maskinerna blåstes rena medan eleverna ännu arbetade inne i verkstaden. Eleverna fick inte hjälp i saken förrän arbetsskyddsdistriktet ingrep våren 2008.
- För tillfället övervakar läraren inte att ordningen i snickeriet uppehålls och att städandet löper.
- På snickeriet tar obrukbara maskiner och bett utrymme, de forslas inte bort vilket medför ökade risker i arbetssäkerheten. Passagerna i snickeriet är stockade och nödutgången är blockerad.
- Vattenskador pga. läckage finns i flera av skolans byggnader. Eleverna förbjöds läseår 2005-06 att använda utrymmen som redan har mögelproblem men ingen allmän genomgång eller vidare information har givits i saken. Upprepade gånger och senast i oktober 2008 läckte regnet in bla. i skolans datasal.

Kommunikation
- Kommunikationsklimatet på skolan är besvärligt. Lärarkåren och andra ansvarspersoner tar sig inte an elevernas förfrågningar gällande oklara saker, t.ex. elevkårens skriftliga förfrågan från läsåret 2007-08 har ännu inte besvarats till fullo. Inte heller förfrågningar gällande ersättning av inställd undervisning besvaras.
- Mobbning och svårigheter i studierna uppstår då behöriga ansvarspersoner inte beaktar alla parters, också enskilda elevers, utsago i problemsituationer.
- Studiehandledaren skyfflar akuta ärenden till andra, fäller nedsättande yttranden om skolans elevmaterial och besvarar t.ex. inte ringbud och frågor från sjukskrivna elever, ens med två veckors väntetid. Studiehandledaren hjälper heller inte eleverna med oklarheter i den personliga studieplanen.
- Förslaget till en skolkurator kom från en elev, redan år 2006 men en kurator har varit anträffbar först från hösten 2008.
- Elevernas feedbackblanketter avskaffades läseåret 2007-08. Blanketterna togs i bruk igen då eleverna insisterade men trots det beaktas feedbacken inte.

Vi har alla insett det fina med enheten i Kuggom och den vackra miljö skolan ligger i, möjligheterna är fantastiska. Vi oroas av att utbildningsverksamheten i enheten fortsättningsvis missköts och att de allvarliga konsekvenserna som redan visat sig bara blir värre. ’Kuggomskolan’ har redan mist en stor del av den unika atmosfär av värme och öppenhet som präglat stället länge. Alla som någon gång studerat här eller besökt platsen vet vad vi talar om. Vi har också insett att vårt initiativ inte medför god PR för enheten i Kuggom, men vi har inget val.

För att understryka öppenhet har vi grundat en blogg: http://kuggade.blogspot.com. Den är ämnad som forum för diskussionen vi hoppas uppstår. Vi har valt att skriva anonymt för att de problem som alla elever utsatts för, nu och tidigare, inte ska falla på enskilda elever och på detta sätt förminskas.
För att undgå risken att bli nonchalerade återigen, och för att understryka allvaret vi hyser i frågan har detta brev skickats till följande instanser och de nämnda personerna där.
Axxells enhet I Kuggom: Marina Åkermarck, platschef och lärare; Annika Bussman, rektor.
Axxell Utbildning Ab: Jan Nybom, VD; Matts Granö, utvecklingschef för fri bildning; Christoffer Grönholm, styrelseordförande.
SFV: Christoffer Grönholm, kanslichef; professor Ann-Mari Häggman, styrelseordförande.
Utbildningsstyrelsen: Renata Svedlin, utvecklingsdirektör för Svenskspråkig utbildning; Ritva Jakku-Sihvonen, kvalitetsdirektör för Kvalitet och uppföljning.
Nylands arbetsskyddsdistrikt: Peter Forslund, arbetarskyddsingenjör; Kaarina Myyri-Partanen, distriktschef.
Hufvudstadsbladet: Johanna Westman, ställföreträdande ansvarig utgivare, ledarskribent.

Vi hoppas verkligen att ni bryr er om oss elever och att ni faktiskt ser till att allt kommer i ordning. Arbetarskyddslagen (738/2002) fastställer att psykisk och fysisk hälsa ska beaktas lika och att ingendera får hotas. Vi önskar att ni respekterar vår rättighet till bra och sakenlig undervisning, vår rätt till trygghet och stöd i studierna samt saklig arbetssäkerhet. Vi har rätt att få valuta för både den ekonomiska och tidsmässiga satsning vi gör. Gör den förbättring som krävs, det är inte för mycket att be, det vet vi. Gör det öppet och rättvist liksom det borde ha gjorts för länge sedan.


I oktober 2008

Elever på Axxells enhet i Kuggom

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Googlade mig fram till Er blogg, och måste nog säga att jag förundrar mig över Er situation i Finland. Jag har skickat kopia på Er blogg till alla större Svenska tidningar här i Sverige, för man har ju på något sätt försökt påstå att utbildningen i Finland är så bra? Nu kommer ryss fasonerna ändå fram där elevernas trygghet samt rättigheter helt enkelt utelämnats på ett brottsligt sätt. Jag önskar ni får hjälp av någon advokat som rättar till Er situation.


Herr Mats
Stockholm-Sverige

Anonym sa...

Inte ännu heller några kommentarer från de inblandade. Blir lite nervös. Kommer en bomb att explodera? I Östra Nyland läste jag om Åsa Riippas modiga framträdande. Hoppas att allt ska gå rätt till och att äntligen det ska börja ske någonting? Hur är det annars nu på Kuggom? Är allt bra?

En människa med samvete

Anonym sa...

Hej, jag är en av de inblandade. Har fått i uppgift att ingenting säga. Advokaterna kommer att sköta om allt. Svenska folkskolans vänner är rädda. Har ändå ett samvete så därför kom jag fram.

Åsa Riippa sa...

Goddag! Jag är Åsa Rippa , den värst drabbade av alla Kuggommelever. Under studietiden i Kuggom råkade jag ut för TRE ALLVARLIGA OLYCKOR. Ingen av dem anmäldes någonstans. Den sista som föranledde tre månaders tvångsvård och 5 månaders sjukledighet hände under Axxells tid. Ärenden är anmälda till Länsstyrelsen som tidigast vid årsskiftet kommer med beslut. Vill ändå berätta för er alla att Matts Granö i sitt svar till Länsstyrelsen inte tar ställning till mina besvär förrän han får ett psykiaterutlåtande att mina mentala besvär härrör sig till Kuggom. Även vill Matts Granö ha en epikris där det framkommer att jag inte haft motsvarande mentala problem. Jag vill här direkt berätta Matts Granö att jag till min utbildning är laudaturstudent och magister inom bildkonst. Mitt slutarbete är en av de få som fått vitsordet kiittäen hyväksytty från Bildkonstakademin. Matts Granö du sitter väldigt illa till. Även Marina Åkermarck och rektorerna Kim Wikström och Leila Hedman sitter illa till eftersom ni tydligen står bakom Matts Granös destruktiva anfallande! Hoppas det äntligen blir någon diskussion på den här bloggen. Ser lovande ut!